Floris Hazemeyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Floris Hazemeyer
Persoonlijke informatie
Geboren 24 april 1872
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 22 augustus 1939
Overlijdensplaats Hengelo
Bedrijf Hazemeyer
Overige bedrijven Hollandse Signaalapparaten
Portaal  Portaalicoon   Economie

Floris Hazemeyer (Rotterdam, 24 april 1872Hengelo, 22 augustus 1939) was een Nederlands industrieel en oprichter van de electronicafabrieken Hazemeyer en Hollandse Signaalapparaten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hazemeyer werd in 1872 geboren in Rotterdam waar hij bij Electriciteitsmaatschappij Khotinsky de grondbeginselen van de elektrotechniek leerde. Rond 1900 vertrok hij naar Twente om daar als hoofdingenieur aan de slag te gaan bij het ingenieursbureau Hofstede Crull & Willink van Rento Hofstede Crull. Hier was hij betrokken bij de productie van kleine elektriciteitscentrales. Hazemeyer trouwde in 1905 met Johanna Geertruida Berendina Friezendorp, dochter van de Hengelose koopman Johan Friezendorp. In juli 1906 nam Hazemeyer ontslag bij het bedrijf om, ondersteund door zijn schoonfamilie, voor zichzelf te beginnen.

Het eigen bedrijf kwam een jaar later, toen Hazemeyer aan de Marskant in het centrum van Hengelo zijn bedrijf oprichtte. De Firma F. Hazemeyer & Co. zoals het bedrijf zou gaan heten, legde zich toe op de handel in elektrische apparaten, het uitvoeren van elektrische installaties en later op de fabricage van elektrische apparaten en afgeschermd schakelmateriaal. Het bedrijf groeide gestaag en rond 1930 telde de N.V. Hazemeyer zoals het bedrijf inmiddels heette bijna 600 medewerkers.

In 1922 richtte Hazemeyer de NV Hazemeyers fabriek van Signaalapparaten op. Het bedrijf legde zich toe op de ontwikkeling en productie van vuurleiding voor marineschepen. Naast het directeurschap van Hazemeyer en Hazemeyers fabriek van signaalapparaten was Floris Hazemeyer onder ander commissaris van woningbouwvereniging Electra, voorzitter van de commissie verkeer van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Twente, lid van de Spoorwegraad.

Hazemeyer overleed op 22 augustus 1939 op 67-jarige leeftijd en is begraven op de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. De F. Hazemijerstraat op het voormalige fabriekscomplex aan de Tuindorpstraat in Hengelo is naar Floris Hazemeyer vernoemd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hazemeyer werd in 1935 benoemd tot Ridder der Eerste Klasse in de orde van Vasa in Zweden. Een jaar later volgde de titel officier in de orde van Oranje-Nassau.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wennekes, W., Broekmans, T. (2002). Het boek van Hengelo, 1802-2002: kroniek van een industriestad. Hengelo: Boekhandel Broekhuis ISBN 9070162377
  • De historie van Hazemeyer op De historie van Holec Nederland
  • Lou van der Sluis, Jos Wassink (2017), Stroom: de wereld achter het stopcontact. WBooks, Zwolle, blz.119-120. ISBN 978-9462582309.